Shopping Cart

Για τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο 210 32 53 777

Ακράτεια ούρων

Μάθε τα πάντα για την ακράτεια μέσα από 9 ερωτήσεις!

Τι είναι η ακράτεια ούρων; 

Η ακράτεια ούρων είναι η ακούσια απώλεια ούρων σε ανύποπτη χρονική στιγμή. Ενώ πολλοί το θεωρούν και το αντιμετωπίζουν ως κάποιου είδους πάθηση, στην πραγματικότητα πρόκειται για σύμπτωμα για κάποια ασθένεια ή για κάποια λάθος λειτουργία του οργανισμού. Συνήθως η ακράτεια προκαλείται από την χαλάρωση των μυών της πυέλου, που οδηγεί στην αδυναμία ελέγχου της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα να φεύγει ποσότητα ούρων, χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο παθών. 

Ποιά είναι τα είδη της ακράτειας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν 5 τύποι ακράτειας ούρων, το κάθε ένα εκ των οποίων έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Διαφορετικοί είναι επίσης και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να τους αντιμετωπίσει. 

1. Η Ακράτεια από προσπάθεια είναι η πρώτη κατηγορία και σε αυτήν ανήκουν όλοι όσοι εμφανίζουν ακράτεια ούρων ύστερα από σωματική πίεση. Απλές καθημερινές πράξεις όπως ο βήχας, το γέλιο ή το να σηκώσουμε κάτι βαρύ, μπορεί να προκαλέσει απώλεια ούρων. 

2. H Ακράτεια από υπερπλήρωση είναι η χρόνια απώλεια ούρων. Συνήθως ο πάσχων αισθάνεται συνεχώς την ανάγκη για ούρηση καθώς δεν αδειάζει ποτέ πλήρως η ουροδόχος κύστη του. 

3. Η  Επιτακτική Ακράτεια είναι η απώλεια ούρων πριν κάποιος προλάβει να φτάσει στην τουαλέτα, ενώ συνοδεύεται με απότομη και έντονη επιθυμία ούρησης. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε χρόνιες λοιμώξεις, νευρολογικές διαταραχές ή και διαβήτη. 

4. Η Μικτή Ακράτεια προκαλείται από συνδυασμό της επιτακτικής ακράτειας και της ακράτειας από προσπάθεια. 

5. Η Λειτουργική Ακράτεια έχει να κάνει με την ολική ακράτεια ούρων (ή και κοπράνων)  λόγω νοητικής, νευρολογικής ή φυσικής αδυναμίας του ασθενούς να φτάσει στην τουαλέτα.

3. Τι την προκαλεί ;

Η ακράτεια κατά κύριο λόγο έχει να κάνει με την σωστή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος και των μυών της πυέλου. Όταν αυτοί χαλαρώνουν, επηρεάζουν  την λειτουργία του σφιγκτήρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακούσια απώλεια ούρων, σε ανύποπτο χρόνο.  

Αυτό συμβαίνει λόγω φυσικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα και στον οργανισμό μας με την πάροδο του χρόνου. Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη που εμποδίζει την σύσπαση του εξωστήρα μυ της ουροδόχου κύστης, είναι άλλος ένας λόγος που προκαλεί ακράτεια ούρων στους άνδρες. 

4. Γιατί χάνω τον έλεγχο των ούρων μου; 

Η φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού μας πριν από την ούρηση είναι τα νεφρά μας να γεμίζουν με ούρα την ουροδόχο κύστη μας, η οποία έχει την δυνατότητα να εκτείνεται. 

Όταν έχουν αποθηκευτεί 200ml ούρων στην κύστη μας, αισθανόμαστε την πρώτη ανάγκη για ούρηση. Από αυτή την στιγμή, ένας υγιής οργανισμός μπορεί να αποθηκεύσει άλλα επιπλέον 200ml ούρων περίπου, πριν γίνει επιτακτική η ανάγκη ούρησης. Ο σφιγκτήρας, που είναι το σύνολο των μυών που βρίσκονται γύρω από την κύστη, σφίγγει στην προσπάθειά του να αποτρέψει διαρροή ούρων. Παράλληλα ο μυς που βρίσκεται στο τοίχωμα της κύστης (ο εξωστήρας) θα πρέπει να είναι χαλαρός, έτσι ώστε να μπορεί η κύστη να επεκταθεί για να χωρέσει και άλλα ούρα. 

Όταν ουρούμε, ο εξωστήρας μυς συσπάται, ωθώντας τα ούρα έξω, ενώ ο σφιγκτήρας χαλαρώνει και αφήνει τα ούρα να βγουν προς τα έξω. 

Το ουροποιητικό μας σύστημα λοιπόν, λειτουργεί σωστά όταν οι μύες του σφιγκτήρα και του εξωστήρα λειτουργούν συντονισμένα, χωρίς να επιτρέπουν διαρροή ούρων. Για τον συντονισμό τους, ευθύνεται το νευρικό μας σύστημα. Δίνει εντολή στον εγκέφαλο μας όταν η κύστη είναι πλήρης και υπάρχει ανάγκη κένωσης, σε συνδυασμό με την σωστή λειτουργία των μυών του πυελικού εδάφους.  

5. Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Η ακράτεια δεν έχει ως μοναδικό της σύμπτωμα την απώλεια ούρων. Πριν φτάσει κανείς στο σημείο να βρέχεται, καλό είναι να δει αν έχει κάποιο από τα συμπτώματα που ακολουθούν. Αν αυτή είναι η περίπτωση καλό θα ήταν να ζητήσει ιατρική γνωμάτευση από κάποιον ειδικό για την σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης και να αποφευχθεί η απώλεια ούρων.  

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα ακόλουθα: 

 1. Συχνοουρία σε βαθμό που εμποδίζει την καθημερινότητά σας. 
 2. Η Νυκτουρία. Όταν νιώθετε τόσο έντονα την ανάγκη για ούρηση που ξυπνάτε 2 ή περισσότερες φορές μέσα στην νύχτα για να επισκεφτείτε την τουαλέτα. 
 3. Όταν νιώθετε ότι δεν έχει αδειάσει πλήρως η κύστη σας, μετά την ούρηση. 
 4. Όταν έχετε μειωμένη ροή ούρων, ενώ νιώθετε έντονα την ανάγκη για ούρηση. 
 5. Όταν πρέπει να σφίξετε την κύστη σας για να αδειάσει πλήρως η ουροδόχος κύστη σας. 
 6. Συνεχείς ουρολοιμώξεις. 

Τα πιο σύνηθες συμπτώματα όπου παρατηρείται και απώλεια ούρων είναι:

 1. Με το φτέρνισμα, τον βήχα, το γέλιο η την άσκηση. 
 2. Όταν παρατηρείται απώλεια ούρων στον ύπνο (ενούρηση). 
 3. Απώλεια ούρων στον δρόμο για την τουαλέτα (ανικανότητα ελέγχου της ουροδόχου κύστης). 

6. Πως γίνεται η διάγνωση; 

Από την στιγμή που παρατηρείτε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, καλό είναι να επισκεφτείτε έναν ειδικό ( ουρολόγο ή γυναικολόγο), για μια πιο σωστή διάγνωση του προβλήματος σας και φυσικά τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης του. 

Η διαδικασία της διάγνωσης αποτελείται από τα εξής στάδια: 

 1.  Αρχικά θα σας ζητηθεί ένα ιατρικό ιστορικό όπου θα αναφέρονται λεπτομερώς, η χρονική διάρκεια, τα επεισόδια μέσα στην ημέρα αλλά και η συχνότητά τους. 
 2. Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε ειδικά ερωτηματολόγια και να κρατήσετε ένα ημερολόγιο ούρησης για 3 ημέρες, όπου θα πρέπει να καταγράφονται όλα τα υγρά που λαμβάνετε αλλά και η ποσότητα των ούρων που αποβάλλετε. 
 3. Για τις γυναίκες ακολουθεί κλινική εξέταση από γυναικολόγο, ενώ για τους άνδρες εξέταση προστάτη. 
 4. Ακολουθεί μια γενική καλλιέργεια ούρων και ίσως κάποιες εξετάσεις αίματος.
 5. Τέλος, συνήθως ο γιατρός θα σας ζητήσει να κάνετε υπερηχογράφημα των νεφρών, της της ουροδόχου κύστης, και των γεννητικών οργάνων. (Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί να κάνετε κυστεο-ουρηθρογραφία ή αξονική τομογραφία). 

7. Ποιοί είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν θέματα απώλειας ούρων;

Φύλο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ακράτειας σε κάποια φάση της ζωής τους, συγκριτικά με τους άνδρες. Σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο η εγκυμοσύνη και ο τοκετός. 

Ηλικία 

Αν και σύμφωνα με την κοινή αντίληψη, η ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο ηλικιωμένους, η αλήθεια είναι πως δεν είναι λίγοι οι νέοι που αντιμετωπίζουν κάποια μορφή ακράτειας. Σύμφωνα με μια ερευνητική ομάδα στην Αυστραλία, φαίνεται πως η απώλεια ούρων στις νέες κοπέλες έως 30 ετών είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται αρκετά συχνά, ενώ αποτελεί ταμπού και δεν αντιμετωπίζεται κατάλληλα. 

8. Ποιοί επηρεάζονται και πως; 

Η ακράτεια είναι ένα πρόβλημα που έχει  και κοινωνικό αντίκτυπο σε όποιον πάσχει από αυτήν.   Συνήθως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακράτειας αισθάνονται ντροπή και ενοχές. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που αποκρύπτουν το πρόβλημα, δεν απευθύνονται σε ειδικούς, με αποτέλεσμα να προβαίνουν σε παροδικές λύσεις, χωρίς να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα προϊόντα. Αυτό με την σειρά του, μπορεί να προκαλέσει άλλου είδους θέματα υγείας, όπως ουρολοιμώξεις και δερματικούς ερεθισμούς. 

Η οικογένεια, οι φίλοι και οι φροντιστές των ανθρώπων με ακράτεια θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερα υποστηρικτικό ρόλο στην ψυχολογία των ανθρώπων αυτών, καθώς η κατάθλιψη και ο κοινωνικός αποκλεισμός, είναι προβλήματα που κάνουν την εμφάνισή τους σε αρκετά μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων.   

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, για έναν ενεργό άνθρωπο που πάσχει από ακράτεια, τα προϊόντα που χρησιμοποιεί είναι ιδιαίτερα σημαντικά όχι μόνο για την υγιεινή του, αλλά και για την ψυχολογία του. Τα προϊόντα μιας χρήσης, συνήθως είναι ογκώδη και φαίνονται κάτω από τα ρούχα, κάνοντας τους πάσχοντες να αισθάνονται ανασφάλεια και άγχος. Τα πλενόμενα εσώρουχα από την άλλη, είναι ένας τρόπος να βρουν ξανά οι άνθρωποι αυτοί την αυτοπεποίθηση τους και να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους. Προσφερουν διακριτικότητα, απορροφητικότητα και υγιεινή, λύνοντας ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα όπως είναι αυτό της αποδοχής του προβλήματος και φυσικά της επιστροφής στην κανονικότητα.  

Στην greengreen.gr μπορείτε να βρείτε:

 • Τα εσώρουχα Wearever, τα οποία προσφέρουν απορροφητικότητα και ασφάλεια για ελαφριά, μέτρια και έντονη ακράτεια, με δυνατότητα πλύσης έως και 250 φορές.
 • Τα 100% βαμβακερά εσώρουχα Dryever, τα οποία είναι κατάλληλα για ελαφρά και μέτρια ακράτεια, με δυνατότητα πλύσης έως και 100 φορές. 

9. Ακράτεια στην εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό.

Η ελαφριά ακράτεια στην εγκυμοσύνη είναι ένα κοινό φαινόμενο που συμβαίνει για πολλούς λόγους, ενώ είναι παροδική τις περισσότερες φορές. Σημαντικό ρόλο παίζει η ανατομία του σώματος (το μέγεθος της λεκάνης) αλλά και η πίεση που ασκείται στην ουροδόχο κύστη από το βάρος του μωρού. Το χρόνιο κάπνισμα είναι ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όπως επίσης και το βάρος της εγκυμονούσας. 

Μετά τον τοκετό, το ⅓ των γυναικών αντιμετωπίζουν ελαφριά ακράτεια, ειδικά όταν πρόκειται για φυσιολογική γέννα. Επίσης ένα συχνό φαινόμενο είναι η ατροφία μυών που εμφανίζεται μετά από τρεις μήνες περίπου από την γέννα. 

Τα προβλήματα ακράτειας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να αποφευχθούν αν κάνετε τις ασκήσεις Kegel μετά τους πρώτους μήνες κυοφορίας, αφού φυσικά έχετε ρωτήσει τον γιατρό σας. 

10. Ακράτεια ούρων: θεραπεία και αντιμετώπιση 

Η πιο συχνή ερώτηση που κάνουν οι  άνθρωποι που πάσχουν από ακράτεια είναι “Ποιά θεραπεία είναι κατάλληλη για μένα;” Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης για κάθε είδους ακράτειας, ξεχωριστά,  παρόλα αυτά υπάρχουν πολλές εναλλακτικές τις οποίες καλό θα ήταν να δείτε με τον γιατρό σας. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρειάζεται εξατομικευμένη φροντίδα. 

Οι 6 βασικοί, σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης της ακράτειας, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι: 

 1. Η Φυσικοθεραπεία, η οποία είναι αποτελεσματική 85% των περιπτώσεων. 
 2. Τοποθέτηση ταινίας ελεύθερης τάσης για ακράτεια από προσπάθεια.
 3. Χειρουργική επέμβαση 
 4. Φαρμακευτική Αγωγή
 5. Αλλαγή τρόπου Ζωής/ Διατροφής  
 6. Ασκήσεις Kegel 

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ακράτειας, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε για το πρόβλημά σας σε κάποιον ειδικό και να ζητήσετε συμβουλές που θα διευκολύνουν την ζωή σας και θα σας κάνουν να νιώσετε ασφάλεια και ξεγνοιασιά. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γρήγορη Αποστολή

Παραλαβή της παραγγελίας σας σε 1-3 ημέρες

Επιστροφή Χρημάτων εντός 30 ημερών

Ισχύει για όλα τα προϊόντα των οποίων οι συσκευασίες δεν έχουν ανοιχτεί

Ασφαλείς συναλλαγές

Paypal/ Master/ Visa/ Diners/ American Express

Σεβασμός στο περιβάλλον

Λειτουργία με οικολογική συνείδηση και προϊόντα που δεν δοκιμάζονται σε ζώα