Your Cart

Για τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο 210 32 53 777

Ουρολοίμωξη λόγω Ακράτειας: Πληροφορίες και Συμβουλές

Η ουρολοίμωξη ως αποτέλεσμα της Ακράτειας ούρων.

Τι είναι η ακράτεια;

Η ακράτεια είναι το σύμπτωμα της μη ηθελημένης απώλειας ούρων (είτε μερικής, είτε ολικής). Συνήθως εμφανίζεται στους άνδρες και τις γυναίκες μεγάλης ηλικίας. Αν και είναι πιο κοινό σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, μπορεί να εμφανιστεί και σε νεαρά άτομα μετά από εγκυμοσύνη, χειρουργικές επεμβάσεις κτλ. Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, καλό είναι να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό για να σας συμβουλέψει σχετικά με την επίλυση του προβλήματος. Η ακράτεια δημιουργεί ερεθισμούς, ουρολοιμώξεις και μολύνσεις που μπορούν και αυτά με την σειρά τους να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα.

Είναι η ακράτεια γυναικεία υπόθεση;

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων, μετά από έρευνα που διεξήχθη το 2018, φαίνεται πως οι γυναίκες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν πρόβλημα ακράτειας σε σχέση με τους άνδρες. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται πως το 10% των γυναικών ηλικίας 40-65 ετών και το 30% των γυναικών άνω των 65 ετών εμφανίζουν προβλήματα ακράτειας.

Η ακράτεια συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα ντροπής και ανασφάλειας. Είναι μια πάθηση που από την φύση του μεταβάλλει δραματικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η κατάσταση γίνεται πιο δυσφόρητη λόγω της μυρωδιάς των ούρων και  των ουρολοιμώξεων που μπορεί να προκληθούν λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. 

Τι είναι η ουρολοίμωξη; 

Η ουρολοίμωξη είναι η μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος από διάφορους μικροοργανισμούς. Τα βακτήρια, τα οποία προκαλούν τα προβλήματα εισχωρούν στο ουροποιητικό σύστημα και προκαλούν λοιμώξεις. Αυτά, κανονικά θα έπρεπε να απομακρύνονται από τον οργανισμό μας με την διαδικασία της ούρησης, λόγω διαφόρων παραγόντων.

Ποιοί είναι οι παράγοντες που προκαλούν ουρολοιμώξεις 

Το βακτήριο που προκαλεί κατά κύριο λόγο τις ουρολοιμώξεις είναι το βακτήριο Escherichia coli (E. coli). Το βακτήριο αυτό έχει την ικανότητα να προσκολλάται στα τοιχώματα της ουρήθρας και να πολλαπλασιάζεται. 

Οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ουρολοιμώξεις είναι:

  • Η κακή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής.
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης (λόγω χαμηλής άμυνας του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις).
  • Κακές συνήθειες ούρησης  (άνθρωποι που κρατάνε τα ούρα τους).
  • Όταν σε περιπτώσεις ακράτειας, τα ούρα που μένουν στάσιμα λόγω χρήσης σερβιέτας, ή προϊόντων μιας χρήσης, αυξάνοντας κατακόρυφα τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.
  • Χρήση ουροκαθετήρα. 
  • Αδυναμία πλήρους κένωσης της ουροδόχου κύστης λόγω νευρολογικών προβλημάτων.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης; 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και τον σοβαρότητα της μόλυνσης. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν την συχνοουρία, καύσο και πόνο στην περιοχή χαμηλά στην κοιλιά, αδυναμία, κοιλιακό άλγος και αλλαγή στο χρώμα των ούρων. Η αλλαγή στο χρώμα μπορεί να συνοδεύεται από δυσάρεστη μυρωδιά. Επίσης, αν η μόλυνση έχει προχωρήσει στα νεφρά ή στον προστάτη, μπορεί να υπάρξει και πυρετός. Στην περίπτωση πυρετού, είναι η επιτακτική η επικοινωνία με γιατρό. 

Πως συνδέονται η ακράτεια με την ουρολοίμωξη;

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα των ανθρώπων με ακράτεια, είναι οι συχνές ουρολοιμώξεις που παθαίνουν. Οι ουρολοιμώξεις είναι αποτέλεσμα των ούρων που μένουν στάσιμα στο εσώρουχό τους. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι με μερική ακράτεια χρησιμοποιούν προϊόντα που δεν έχουν δημιουργηθεί για ούρα, όπως π.χ. σερβιέτες περιόδου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται βακτήρια και ερεθισμοί σε όλη την ευαίσθητη περιοχή. Επιπλέον, ένα από τα συμπτώματα ακράτειας είναι η αδυναμία πλήρους εκκένωσης της ουροδόχου κύστης και η συνεχής, ακούσια ούρηση μικρών ποσοτήτων ούρων. Λόγω αυτού, τα βακτήρια παραμένουν στην περιοχή της ουρήθρας, πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν λοιμώξεις. 

Απλές συμβουλές για προστασία ενάντια στην ουρολοίμωξη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ουρολοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον πιο φυσικό και εύκολο τρόπο, μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. 

  1. Η σταδιακή λήψη υγρών καθόλη την διάρκεια της ημέρας είναι ίσως ο πιο σημαντικός τρόπος αντιμετώπισης, καθώς με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται συχνοουρία, η οποία “καθαρίζει” το ουροποιητικό σύστημα, φυσικά.
  2.  Η ούρηση (σε καθιστή θέση για τις γυναίκες), όποτε νιώσουμε την ανάγκη, είναι επίσης πολύ σημαντική, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. 
  3. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που προστατεύει ενάντια στην εμφάνιση ουρολοιμώξεων είναι η ούρηση μετά την σεξουαλική επαφή. Τα ούρα καθαρίζουν την περιοχή άμεσα από όλα τα βακτήρια που εμφανίζονται στο ουροποιητικό σύστημα και ευθύνονται για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μολύνσεων. 
  4. Το πιο σημαντικό φυσικά είναι η σωστή υγιεινή της γεννητικής περιοχής, ειδικά όταν υπάρχουν προβλήματα ακράτειας. Η επιλογή σωστών εσωρούχων με αντιμικροβιακές ιδιότητες και μεγάλη απορροφητικότητα, είναι πολύ σημαντική, όπως επίσης και η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό όταν παρατηρείται κάποιο πρόβλημα.   

Τα εσώρουχα Wearever είναι η απόλυτη λύση σε περιπτώσεις ακράτειας. Είναι απορροφητικά, δερματολογικά ελεγμένα προϊόντα που προσφέρουν άνεση, διακριτικότητα και ασφάλεια. Έχουν αντιμικροβιακές ίνες που ελαχιστοποιούν την εμφάνιση βακτηρίων και εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό τους με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται λοιμώξεις. Πλένονται στο πλυντήριο ή στο χέρι και επαναχρησιμοποιούνται έως και 250 φορές. 


Πηγές: https://uroweb.org/ (European Association of Urology)

          http://imop.gr/   (Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων)

          https://www.huanet.gr/   Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γρήγορη Αποστολή

Παραλαβή της παραγγελίας σας σε 1-3 ημέρες

Επιστροφή Χρημάτων εντός 30 ημερών

Ισχύει για όλα τα προϊόντα των οποίων οι συσκευασίες δεν έχουν ανοιχτεί

Ασφαλείς συναλλαγές

Paypal/ Master/ Visa/ Diners/ American Express

Σεβασμός στο περιβάλλον

Λειτουργία με οικολογική συνείδηση και προϊόντα που δεν δοκιμάζονται σε ζώα

[]