Shopping Cart

Για τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο 210 32 53 777

γυναικεία ακράτεια

Ακράτεια: Είναι τελικά γυναικεία υπόθεση;

Η γυναικεία ακράτεια, σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες ανά τον κόσμο, είναι ένα πρόβλημα που θα απασχολήσει το 40% των γυναικών παγκοσμίως, κάποια στιγμή στην ζωή τους. Αν και αντιμετωπίζεται ως πάθηση, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό σύμπτωμα κάποιας διαταραχής της λειτουργικότητας του πυελικού εδάφους. Τα προβλήματα υγιεινής (δερματικοί ερεθισμοί, λοιμώξεις κ.α.), αλλα και ψυχολογικά θέματα που φτάνουν στο σημείο της κατάθλιψης και του κοινωνικού αποκλεισμού, αποτελούν μερικές μόνο συνέπειες ενός προβλήματος που λαμβάνει πολύ λιγότερη προσοχή από αυτήν που θα έπρεπε. 

1. Τι είναι η Ακράτεια Ούρων

Η ακράτεια ούρων ορίζεται ως η αδυναμία ελέγχου της ουροδόχου κύστης με αποτέλεσμα την απώλεια ούρων σε ανύποπτο χρόνο. Ενώ θεωρείται από πολλούς ως πάθηση, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σύμπτωμα για μια σειρά από ασθένειες, κυρίως αυτοάνοσης φύσεως, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, το Parkinson κ.α. Είναι πολύ σημαντικό, να γίνεται ένας πλήρης ιατρικός έλεγχος με το που εμφανιστούν τα πρώτα επεισόδια ακράτειας. 

 Η Ακράτεια Ούρων χωρίζεται σε 5 διαφορετικές κατηγορίες, που εξαρτώνται από την ποσότητα ούρων που διαρρέει κάθε φορά: 

1. Η Ακράτεια από Προσπάθεια

2. H Ακράτεια από Υπερπλήρωση

3. Η  Επιτακτική Ακράτεια

4. Η Μικτή Ακράτεια

5. Και τέλος η Λειτουργική Ακράτεια

Για πιο αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το κάθε είδος Ακράτειας πατήστε ΕΔΩ.

2. Είναι πιο συχνή η γυναικεία ακράτεια από ότι η ανδρική; 

Σύμφωνα με έρευνες, το 40 % των γυναικών εμφανίζουν προβλήματα ακράτειας σε σύγκριση με το 20% των ανδρών που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Η ηλικία φαίνεται να παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση προβλημάτων με την ουροδόχο κύστη, καθώς από την ηλικία των 65 έως τα 90 παρατηρείται μια αύξηση της τάξεως του 22%. 

Στην γυναικεία ακράτεια εμφανίζεται συχνά η ακράτεια από προσπάθεια (όταν βήχουμε, γελάμε ή όταν σηκώνουμε βάρη), καθώς φαίνεται πως είναι πιο εύκολη η αποδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους, με αποτέλεσμα την μειωμένη αντίσταση στην έξοδο των ούρων. Η εγκυμοσύνη και η γέννα φαίνεται πως παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση των μυών αυτών και στην αύξηση του ποσοστού της γυναικείας ακράτειας. 

3. Ποιά είναι τα συμπτώματα της Γυναικείας Ακράτειας; 

 Τα συμπτώματα ακράτειας στις γυναίκες έχει να κάνει κυρίως με το είδος της ακράτειας από την οποία πάσχουν. Η απώλεια ούρων κατά την διάρκεια έντονης φυσικής άσκησης, όταν γελάμε δυνατά ή βήχουμε είναι ίσως το πιο κοινό σύμπτωμα. Αλλα συμπτώματα της γυναικείας ακράτειας μπορεί να έχουν να κάνουν με:

1. Την απότομη, έντονη ανάγκη ούρησης

2. Την απώλεια ούρων στην διαδρομή προς την τουαλέτα

3. Την συχνή ανάγκη για ούρηση κατά την διάρκεια της νυχτας 

4. Την μειωμένη ροή ούρων 

5. Τις συχνές ουρολοιμώξεις 

6. Την αίσθηση ότι δεν έχει αδειάσει πλήρως η κύστη σας

4. Γιατί είναι πιο συχνή η γυναικεία ακράτεια; 

Τα συμπτώματα που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο αποτελούν γενικά συμπτώματα ακράτειας που σύμφωνα με τις έρευνες εμφανίζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες. Οι λόγοι για αυτό είναι πολλαπλοί. Τα αίτια των συμπτωμάτων της Γυναικείας Ακράτειας Ούρων έχουν να κάνουν  κυρίως με τις διαταραχές που εμφανίζονται στο πυελικό τους έδαφος με την πάροδο του χρόνου. 

Οι γυναικολογικοί και μαιευτικοί παράγοντες είναι πρωταρχικής σημασίας, όπως και το ιστορικό κυήσεων, καθώς κατά την διάρκεια της κύησης αλλά και της γέννας, λόγω του μεγέθους του εμβρύου, σε συνδυασμό με την ανατομική κατασκευή της πυέλου, μπορεί να δημιουργηθούν ποικίλα προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης.  

Άλλοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην πρόκληση της Γυναικείας Ακράτειας είναι:

 1. Το Κάπνισμα και τυχόν ασθένεια των πνευμόνων
 2. Το οικογενειακό ιστορικό ακράτειας: Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία 
 3. Φαρμακευτική αγωγή (κυρίως αντικαταθλιπτικά)
 4. Διατροφικές συνήθειες 
 5. Τα Αυτοάνοσα Νοσήματα όπως το Parkinson, Σακχαρώδης Διαβήτης
 6. Χειρουργικοί χειρισμοί κατά την εγχείρηση για ορθοκήλη – κυστεοκήλη (το οποίο είναι ασυμπτωματικό και συνήθως η ακράτεια εμφανίζεται μετά την χειρουργική αποκατάσταση)
 7. Η παχυσαρκία, καθώς η το περιττό σωματικό βάρος αυξάνει την ενδοκοιλιακή και ενδοκυστική πίεση και αποδυναμώνουν σιγά σιγά τους μύες της πυέλου.

5. Πως γίνεται η διάγνωση της Ακράτειας Ούρων; 

Με το που εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της Ακράτειας Ούρων, καλό είναι να απευθυνθείτε άμεσα στον γυναικολόγο σας για τις πρώτες εξετάσεις.  Η εξέταση της πυέλου και η καλλιέργεια ούρων είναι τα πρώτα πράγματα που θα σας ζητηθούν να κάνετε. Για πιο λεπτομερή εξέταση θα ακολουθήσει ένας Ουροδυναμικός Έλεγχος, κατά την διάρκεια του οποίου θα ληφθούν με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια όλα τα στοιχεία σχετικά με τις συνηθειες ουρησης σας και οποιαδήποτε διαταραχή μπορεί να υφίσταται το πυελικό σας έδαφος. 

6. Είναι προσωρινή η Ακράτεια Ούρων; 

Η ακράτεια ούρων είναι προσωρινή όταν οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες που μπορούν να μεταβληθούν σχετικά εύκολα. Η κατανάλωση φαγητών και ποτών πλούσιων σε ζάχαρη, τα οινοπνευματώδη ποτά και η καφεΐνη, όπως επίσης και κάποια μυοχαλαρωτικά φάρμακα, είναι μόνο μερικά από αυτά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση της προσωρινής ακράτειας. 

7. Πως επηρεάζει η Εμμηνόπαυση την Γυναικεία Ακράτεια Ούρων; 

Η Εμμηνόπαυση είναι από μόνη της μια δύσκολη περίοδος για την ζωή μιας γυναίκας. Οι μεταβολές στις ορμόνες, τις περισσότερες φορές προκαλούν δυσφορία και ενοχλήσεις, ενώ η εμφάνιση ακράτειας είναι αρκετά κοινή λόγω της μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων, για τα οποία θα διαβάσετε παρακάτω. Οι ανατομικές αλλοιώσεις που εμφανίζονται με τον χρόνο, η πρόπτωση της μήτρας αλλά και τα ινομυώματα είναι κάποια από τα προβλήματα που εμφανίζονται και που μπορεί να σχετίζονται άμεσα με την πρόκληση ακράτειας. 

Πως επηρεάζουν τα οιστρογόνα την εμφάνιση της γυναικείας ακράτειας; 

Τα οιστρογόνα αυξάνουν την αιμάτωση και την ευαισθησία στην περιοχή του κόλπου και της ουρήθρας, προκαλώντας καλύτερη οξυγόνωση των μυών της πυέλου. Όταν τα οιστρογόνα μειώνονται, προκαλούνται θέματα που εν τέλει αποδυναμώνουν τους μύες αυτούς, με αποτέλεσμα την διαρροή ούρων. 

8. Θεραπεύεται η Ακράτεια Ούρων; 

Υπάρχουν δύο βασικοί άξονες στην Θεραπεία της Ακράτειας Ούρων. Η Συντηρητική και η Χειρουργική Θεραπεία. 

Η Συντηρητική Θεραπεία περιλαμβάνει:

 1. Τις ασκήσεις Kegel 
 2. Την βιοανάδραση 
 3. Την Φυσικοθεραπεία
 4. Την Φαρμακευτική Αγωγή 
 5. Και τέλος, αλλαγές στον τρόπο ζωής (άσκηση και διατροφή) 

Η Χειρουργική Θεραπεία:  

Ο πιο κοινός τρόπος χειρουργικής αντιμετώπισης της ακράτειας είναι η τοποθέτηση Κολπικών Ταινιών ελευθέρας τάσεως, που είναι για περιπτώσεις υπερκινητικότητας της ουρήθρας αλλά και δυσλειτουργίας του σφιγκτήρα. Αν και πρόκειται για αρκετά αποτελεσματικη μέθοδο αντιμετώπισης της ακράτειας, υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το αν θα πρέπει να γίνεται μια τέτοια εγχείρηση πριν μια γυναίκα κυοφορήσει. 

9. Ποιά προϊόντα Ακράτειας είναι κατάλληλα για κάθε περίπτωση; 

Άλλη μια παράμετρος που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην σωστή φροντίδα της γυναικείας ακράτειας από θέμα υγιεινής, αλλά και από ψυχολογικής απόψεως, είναι η χρήση των κατάλληλων προϊόντων Ακράτειας. Η αλήθεια είναι πως η πρώτη επιλογή, ως μια πρακτική λύση, είναι η αγορά προϊόντων μιας χρήσης που μπορεί κανείς να βρει σε οποιοδήποτε σουπερ μαρκετ. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα προϊόντα αυτά (πάνες ακράτειας) απευθύνονται σε άτομα που είναι κλινήρεις και δεν έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα ή σε ανθρώπους πολύ μεγάλης ηλικίας. Το να φορέσει μια πάνα, μια ενεργή γυναίκα μέσης ηλικίας, μπορεί να επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό την ψυχολογία της που να την οδηγήσει ακόμα και στην κατάθλιψη. 

Για αυτές τις γυναίκες, οι εταιρείες Wearever και Dryever έχουν δημιουργήσει τα πλενόμενα εσώρουχα ακράτειας τα οποία όχι μόνο μοιάζουν και λειτουργούν ως κανονικά εσώρουχα, αλλά και ξεχωρίζουν για το γεγονός ότι είναι διακριτικά και σούπερ απορροφητικά. Με την χρήση πλενομενων εσωρούχων ακράτειας μια γυναίκα συνεχίζει να αισθάνεται θηλυκή, χωρίς να επηρεάζεται η καθημερινότητά της και η σιγουριά της. 

Η Γυναικεία Ακράτεια είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να λαμβάνει την προσοχή που της αρμόζει. Δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού καθώς πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο αριθμό γυναικών, διαφορετικών ηλικιών που αντιμετωπίζουν επεισόδια ακράτειας. Επισκεφθείτε τον γιατρο σας και μιλήστε του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε χωρίς ντροπή και άγος. Κινηθείτε ξανά με αυτοπεποίθηση και αντιμετωπίστε το πρόβλημα της Ακράτειας μια και καλή.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γρήγορη Αποστολή

Παραλαβή της παραγγελίας σας σε 1-3 ημέρες

Επιστροφή Χρημάτων εντός 30 ημερών

Ισχύει για όλα τα προϊόντα των οποίων οι συσκευασίες δεν έχουν ανοιχτεί

Ασφαλείς συναλλαγές

Paypal/ Master/ Visa/ Diners/ American Express

Σεβασμός στο περιβάλλον

Λειτουργία με οικολογική συνείδηση και προϊόντα που δεν δοκιμάζονται σε ζώα