Shopping Cart

Για τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο 210 32 53 777

Ανδρική Ακράτεια: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Τι είναι η Ακράτεια Ούρων στους άνδρες;

Η ακράτεια ούρων ορίζεται από τους επιστήμονες ως η αδυναμία ελέγχου της ουροδόχου κύστης σε τέτοιο βαθμό που υπάρχει ακούσια απώλεια – διαρροή ούρων. Πολλές φορές, λανθασμένα, η ακράτεια αντιμετωπίζεται ως μια ασθένεια από τους πάσχοντες, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σύμπτωμα που υποδεικνύει κάποιου είδους βλάβη του ουροποιητικού συστήματος.

Πόσο κοινή είναι η ανδρική ακράτεια;

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες από το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων  το 30% των ανδρών πάνω από 70 ετών, βιώνει επεισόδια ακράτειας. Παρόλο που στους άντρες η ακράτεια ούρων συνήθως συνδέεται με την προχωρημένη ηλικία, δεν αποτελεί μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης. Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν ουρολόγο και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα ουσιαστικά και μεθοδικά, μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.  

 Ποιά είναι τα συμπτώματα της ανδρικής ακράτειας ούρων;

Τα συμπτώματα της ακράτειας ούρων στους άνδρες δεν είναι πάντοτε τα ίδια και σίγουρα δεν αφορούν μόνο διαρροή ούρων. Κάποια από τα πιο κοινά συμπτώματα πριν από την ακούσια απώλεια σημαντικών ποσοτήτων ούρων είναι τα ακόλουθα: 

1.Συχνή χρήση τουαλέτας. 

Η συχνή ανάγκη ούρησης μπορεί να υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα με την ικανότητα ελέγχου της ουροδόχου κύστης.

2. Σταγόνες κατά το φτέρνισμα, το γέλιο ή τον βήχα

Αυτού του είδους η απώλεια ούρων παρατηρείται κυρίως όταν υπάρχει υπάρχει πρόβλημα με τους μύες της πυέλου και στον σφιγκτήρα. 

3. Αίσθηση γεμάτης κύστης 

Ένα πολύ κοινό σύμπτωμα είναι όταν ο πάσχων αισθάνεται την κύστη του γεμάτη, ακόμα και αν έχει μόλις επισκεφτεί την τουαλέτα. 

4. Λίγα ούρα

Πολλές φορές, ακόμα και αν η ανάγκη για ούρηση είναι επιτακτική, τα ούρα είναι πολύ λίγα, ακόμα και μερικές σταγόνες. 

5. Πόνος κατά την ούρηση 

Δεν είναι λίγοι οι άντρες που αντιμετωπίζουν έντονους πόνους κατά την διάρκεια της ούρησης. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να οφείλεται σε ουρολοιμωξεις, σε προβλήματα με την ουρήθρα ή φλεγμονή στην κύστη. 

Ποιοί Τύποι ακράτειας εμφανίζονται πιο συχνά στους άνδρες; 

Depressed senior lying in bed with his head down isolated on white background

Καθώς η ακράτεια ούρων, όπως αναφέραμε προηγουμένως, αποτελεί σύμπτωμα για κάποια άλλη οργανική βλάβη, εμφανίζεται διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο.Για αυτόν τον λόγο, υπάρχει ένας διαχωρισμός 5 τύπων ακράτειας, με βάση τις συνθήκες υπό τις οποίες κάποιος μπορεί να παρουσιάζει επεισόδια ακράτειας. 

Αν και οι 5 αυτοί τύποι ακράτειας, είναι οι πιο συχνοί, το φύλο φαίνεται να παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Καθως η ακράτεια ούρων εμφανίζεται σε μικρότερη συχνότητα και απασχολεί κυρίως ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας, οι πιο κοινοί τύποι ακράτειας είναι μόλις 2: 

Η Επιτακτική Ακράτεια, ή αλλιώς το Σύνδρομο της Υπερδραστήριας κύστης, ο οποίος είναι και ο πιο κοινός τύπος Ακράτειας στους άνδρες, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικότερα συμπτώματα διευρυμένου προστάτη. 

Και οι Νευρολογικές Διαταραχές Κύστης: ένα είδος ακράτειας που εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες και αφορά τις βλάβες που οφείλονται σε νευρολογικούς παράγοντες και όχι αποκλειστικά στην λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το νευρικό σύστημα (ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και τα περιφερικά νεύρα) παρουσιάζει βλάβη, με αποτέλεσμα να μην ελέγχονται πλήρως οι λειτουργίες της ουροδόχου κύστης.

Γιατί εμφανίζεται η ανδρική ακράτεια;

Η πιο κοινή ερώτηση των ανδρών με ακράτεια είναι το “γιατί”. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πάρα πολύ παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στο αν ένας άντρας θα έχει ακράτεια ούρων. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι εξωτερικής φύσεως και έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής, αν και δεν είναι λίγες οι φορές που η διαρροή ούρων αποτελεί σύμπτωμα για αυτοάνοσες ασθένειες όπως: 

1.Ο Διαβήτης

Ένα από τα βασικότερα συμπτώματα του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι η συχνοουρία, λόγω παραγωγής μεγάλης ποσότητας ούρων. Αυτό γίνεται επειδή ο οργανισμός προσπαθεί να αποβάλει τις μεγάλες ποσότητες γλυκόζης που συσσωρεύονται στον οργανισμό. 

2.Τα Νευρολογικά νοσήματα

Οι διαταραχές ούρησης είναι από τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται σε περιπτώσεις νευρολογικών νόσων, όπως το Πάρκινσον ή η Σκλήρυνση κατά πλάκας.  Η Νευρογενής κύστη, όπως ονομάζεται, μπορεί να εμφανιστεί χρόνια πριν από το ίδιο το νευρολογικό νόσημα, ενώ σαν σύμπτωμα μπορεί να διαφέρει κάθε φορά. Μπορεί δηλαδή να εμφανιστεί ως ακράτεια ούρων, συχνοουρία, έντονη ανάγκη για ούρηση, αλλά επίσης μπορεί να εμφανιστεί και ως πλήρης αδυναμία ή δυσκολία ούρησης. 

3. Το Αλτσχαιμερ

Το Αλτσχάιμερ οφείλεται για το 60 με 65% των περιπτώσεων άνοιας σε ηλικιωμένους. Είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που σιγά σιγά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα, επηρεάζοντας σημαντικά τις ικανότητες και την μνήμη του ασθενή. Μέσα στα συμπτώματα του, συγκαταλέγεται και η μερική ή ολική απώλεια ούρων και η αδυναμία χρήσης της τουαλέτας. 

Άλλοι κοινοί λόγοι για την εμφάνιση ακράτειας στους άνδρες είναι: 

 Ο εγκέφαλος δεν στέλνει σήμα στην ουροδόχο κύστη για το πότε να αδειάσει.

Για αυτό συνήθως ευθύνονται νευρολογικοί παράγοντες, ενώ γίνεται νευρο-ουρολογικός έλεγχος για την διάγνωση του.

Οι μύες γύρω από την ουρήθρα δεν δουλεύουν σωστά, οπότε υπάρχει συνεχής διαρροή ούρων. 

Η εκγύμναση των πυελικών μυών είναι τόσο σημαντική στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες για την θεραπεία της ακράτειας ούρων. Αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το ποιοί είναι οι πυελικοί μύες, πως γίνονται οι ασκήσεις και πόσο συχνά, θα βρείτε εδώ.  

Πίεση ουροδόχου κύστης. 

Η ουροδόχος κύστη πιέζεται πολύ, καθώς γεμίζει με περισσότερα ούρα από αυτά που μπορεί να κρατήσει, με αποτέλεσμα να φεύγουν τα περίσσια ούρα. 

Το Σύνδρομο Υπερδραστήριας Κύστης.

 Στην οποία υπάρχει μια ξαφνική, επείγουσα ανάγκη ούρησης, χωρίς όμως να έχει γεμίσει η ουροδόχος κύστη. 

Διόγκωση του προστάτη

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας, σε μέγεθος καρύδας που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και πάνω από τον ορθό. Στην περίπτωση της υπερπλασίας του προστάτη, μια πολύ κοινή πάθηση στους άνδρες άνω των 50, η αύξηση του μεγέθους του, προκαλεί πίεση στην κύστη, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα ούρησης. 

Η παχυσαρκία

Η παχυσαρκία, αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους ακράτειας, καθώς η πίεση που ασκείται στην ουροδόχο κύστη από το επιπρόσθετο βάρος, προκαλεί απώλεια ούρων. 

Ο χρόνιος βήχας

Ο βήχας (όπως και το γέλιο) αυξάνουν απότομα την πίεση στην κοιλιά, πιέζοντας την ουροδόχο κύστη να αδειάσει. Αν οι σφιγκτήρες την ώρα του βήχα, δεν προλάβουν να λειτουργήσουν, συνήθως παρατηρείται διαρροή λίγων σταγόνων ούρων. 

 Το κάπνισμα 

Το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες για ακράτεια ούρων με παραπάνω από έναν τρόπους. Αν και επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ο χρόνιος βήχας που προκαλεί αλλά και κάποιες από τις ουσίες που βρίσκονται στα τσιγάρα επηρεάζουν την βλεννογόνο της ουροδόχου κύστης, προκαλώντας ακράτεια ούρων. 

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανδρική ακράτεια;  

Η ακράτεια ούρων, εκτός από ένα οργανικό πρόβλημα, αποτελεί και ένα πρόβλημα που επηρεάζει σε βάθος την κοινωνική ζωή των πασχόντων. Η ντροπή, το συνεχές άγχος και η ανασφάλεια, αποτελούν βασικά στοιχεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση τους. Πολλές φορές, λόγω αυτών των συναισθημάτων, δεν απευθύνονται σε κάποιον ειδικό και συνήθως δεν το συζητούν με τα μέλη της οικογένειάς τους με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει και να γίνεται ακόμη χειρότερο. 

Η σημασία λοιπόν του να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον επαγγελματία, είναι επιτακτική μόλις κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα κιόλας συμπτώματα, γιατί η ακράτεια ούρων, τις περισσότερες φορές θεραπεύεται πλήρως. 

Επισκεφτείτε τον γιατρό σας και δείτε τους τρόπους αντιμετώπισης που εκείνος θα σας έχει προτείνει (φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργείο σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου χρειάζεται αφαίρεση του προστάτη ή τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα). Προληπτικά, δοκιμάστε συνδυαστικά κάποιους από τους τρόπους που ακολουθούν για να μειώσετε τις πιθανότητες για επεισόδια ακράτειας στην καθημερινότητά σας. 

Μείωσης της Πρόσληψης υγρών

Αρχικά, ξεκινήστε με την μείωση της πρόσληψης υγρών. Όπως είναι λογικό, όσο πιο πολλά υγρά πίνετε, τόσο πιο πολύ θα νιώθετε την ανάγκη να επισκεφτείτε την τουαλέτα. 

Οχι στην καφεΐνη και στο αλκοόλ

Πείτε όχι στην καφεινη και στο αλκοολ, καθώς έχουν ισχυρή διουρητική δράση.

Τουαλέτα με πρόγραμμα

Πηγαίνετε στην τουαλέτα συγκεκριμένες ώρες, ακόμα και αν δεν νιώθετε την ανάγκη να ουρήσετε. Σιγά σιγά ο οργανισμός σας θα συνηθίσει το πρόγραμμα που θα του έχετε επιβάλει, δίνοντάς σας την δυνατότητα να μεγαλώσετε σιγά σιγά το χρονικό διάστημα που περνάει ανάμεσα στις ουρήσεις. 

Ημερολόγιο ούρησης

Κρατήστε ημερολόγιο ούρησης. Σημειώστε το πόσο συχνά ουρείτε και τις ποσότητες υγρών που πίνετε κατά την διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο, θα δείτε με ακρίβεια τις ώρες που χρησιμοποιείτε την τουαλέτα και θα διευκολυνθεί η δυνατότητα του ελέγχου των υγρών που πίνετε. 

Προετοιμαστείτε για παν ενδεχόμενο

Φροντίστε να είστε πάντα προετοιμασμένοι με επιπλέον εσώρουχα και ρούχα σε περίπτωση “ατυχήματος” . Επίσης, σε εξόδους, φροντίστε να βρίσκεστε κοντά σε τουαλέτα για την περίπτωση που χρειαστεί να την επισκεφτείτε. 

Προμηθευτείτε με εσώρουχα ακράτειας 

Χρησιμοποιείστε εσώρουχα ακράτειας Wearever ή Dryever που θα σας προσφέρουν πλήρης απορροφητικότητα και προστασία από ουρολοιμώξεις που μπορούν να δημιουργηθούν από την επαφή των ούρων με το δέρμα. Επιπλέον θα νιώθετε πάντοτε στεγνοί, με αυτοπεποίθηση, καθώς τα εσώρουχα ακράτειας είναι τόσο άνετα και διακριτικά όσο ένα κανονικό εσώρουχο.

Η Ακράτεια ούρων ΕΙΝΑΙ θεραπεύσιμη. 

Η Ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που δυστυχώς δεν λαμβάνει την προσοχή και την σημασία που της αναλογεί. Είναι ένα πολύ σοβαρό σύμπτωμα που έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην υγεία του πάσχοντος, μα και στην ψυχολογία και την κοινωνική του ζωή. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος με ακράτεια, ακόμα και στις πιο απλές, καθημερινές πράξεις. Τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, η βόλτα με φίλους ή ακόμα και το περπάτημα στο πάρκο, μπορεί να προκαλέσουν τεράστια ανασφάλεια και άγχος για τυχόν επεισόδιο. 

Είναι ένα πρόβλημα πολύ κοινό που απασχολεί χιλιάδες συνανθρώπους μας καθημερινά και δεν έχει να κάνει μόνο με την ηλικία, όπως πολύ λανθασμένα πιστεύουν πολλοί. Δεν είναι φυσικό επακόλουθο των γηρατιών και είναι απαραίτητο να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. 

Επικοινωνήστε άμεσα με κάποιον ουρολόγο – ανδρολόγο.

Προμηθευτείτε τα σωστά προϊόντα ακράτειας (απορροφητικά, πλενόμενα εσώρουχα ακράτειας) και αλλάξτε την ποιότητα ζωής σας. Νιώστε σιγουριά, ασφάλεια και αυτοπεποίθηση και να θυμάστε πως η ακράτεια είναι παροδική και μπορεί να θεραπευτεί.  

Η ομάδα της www.greengreen.gr μπορεί να σας βοηθήσει και να λύσει ο,τι απορίες μπορεί να έχετε σχετικά με την ακράτεια ούρων. Καλέστε μας στο 201 3253 777 και πάρτε ξανά τον έλεγχο της ζωής σας. 

 Πηγές 

Ινστιτούτο Μελέτης ουρολογικών Παθήσεων : http://www.imop.gr/provlhmata-oyrhshs/akrateia-oyrwn 

www.Surgicalurology.gr   

https://www.neurocenter.gr
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γρήγορη Αποστολή

Παραλαβή της παραγγελίας σας σε 1-3 ημέρες

Επιστροφή Χρημάτων εντός 30 ημερών

Ισχύει για όλα τα προϊόντα των οποίων οι συσκευασίες δεν έχουν ανοιχτεί

Ασφαλείς συναλλαγές

Paypal/ Master/ Visa/ Diners/ American Express

Σεβασμός στο περιβάλλον

Λειτουργία με οικολογική συνείδηση και προϊόντα που δεν δοκιμάζονται σε ζώα