Ακράτεια Ούρων στους Άντρες

Ακράτεια Ούρων στους Άντρες

Ένας στους 3 άντρες βιώνει το πρόβλημα της ακράτειας κάποια στιγμή στη ζωή του.

Με απλά λόγια, ακράτεια σημαίνει «να μην έχεις τον έλεγχο της ουροδόχου κύστεως. Η ακούσια απώλεια ούρων που δημιουργεί κοινωνικά προβλήματα και προβλήματα υγιεινής.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη ακράτειας:

  • Η πιεστική ακράτεια. Stress incontinence
  • Η επιτακτική ακράτεια. Urgeincontinence
  • Η ακράτεια υπερχείλισης. Οverflowincotinence

 Η ακράτεια πίεσης(stress incontinence):

Συναντάται σε λιγότερο από το 10% των ανδρών και μπορεί να οφείλεται σε: 

  •   χειρουργική επέμβαση για προβλήματα κύστης ή εντέρων
  •   δυσκοιλιότητα,
  •   παχυσαρκία,
  •   σήκωμα βαριών αντικειμένων,
  •   βήξιμο
  •   έλλειψη καλής φυσικής κατάστασης

Το κύριο σύμπτωμα της πιεστικής ακράτειας είναι η απώλεια ούρων κατά την δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων το γέλιο, το βήχα, το φτάρνισμα, το σήκωμα βάρους, την άσκηση. Η απώλεια μπορεί να είναι από μια με δύο σταγόνες ή ένα μικρό ρυάκι ούρων.

 

       Επιτακτική Ακράτεια ή υπερδαστήρια κύστη.  Είναι το συναίσθημα ότι πρέπει να πάω στην τουαλέτα και πρέπει να πάω τώρα.

Δυστυχώς στην επιτακτική ακράτεια δεν προλαβαίνεις να πας στην τουαλέτα από τη στιγμή που νιώθεις την ανάγκη για ούρηση. Είναι το δεύτερο σε ποσοστό είδος ακράτειας, προβληματίζει 3 στους 10 ενήλικες και μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Το σύμπτωμα αυτό γίνεται εντονότερο σε περιόδους άγχους. Χειρότερο επίσης το κάνουν η καφείνη και το αλκόολ. Οι αιτίες της υπερδραστήριας ακράτειας είναι νευρολογικές παθήσεις, ουρολοιμώξεις, και για τους άντρες η υπερτροφία του προστάτη.

      Ακράτεια από υπερπλήρωση ή παράδοξη ακράτεια. (Overflow incontinence). 

Τα συμπτώματα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν είτε να μη νοιώθεις ότι πρέπει να ουρήσεις είτε όταν το νοιώσεις να είναι πολύ αργά. Στην περίπτωση αυτή η κύστη είναι μόνιμα γεμάτη με ούρα και αδειάζει συνεχώς κι από λίγο.

Η ακράτεια αυτή συναντάται περισσότερο στους άνδρες κι οφείλεται κυρίως στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, σε νευρολογικά προβλήματα, στο διαβήτη

Επειδή η ακράτεια είναι μοναδική για κάθε άνθρωπο, πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Γι΄αυτό πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν νοιώθετε ότι έχετε συμπτώματα ακράτειας καθώς οι πληροφορίες που δίνονται εδώ δεν αντικαθιστούν σε καμμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία.

 

 

Συμπτώματα και Αιτίες της Ακράτειας Ούρων στους Άντρες

Συμπτώματα

H ακράτεια των ούρων είναι η ανικανότητα του ατόμου να ελέγχει την κύστη του. Καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάποιος που δεν πάσχει από ακράτεια πρέπει να ουρήσει τέσσερις με οκτώ φορές. Αυτός ο αριθμός μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την ποσότητα των υγρών που πίνει , καθώς και την ποσότητα των τροφίμων που τρώει όλη την ημέρα . Κάποιος που πάσχει από ακράτεια θα έχει την ανάγκη να πάει στην τουαλέτα πιο συχνά. Συχνά , όσοι υποφέρετε από ακράτεια θα έχετε αντιμετωπίσει περιστασιακές διαρροές, ενώ άλλοι μπορεί να βρέχετε πιο συχνά τα ρούχα σας. Φορώντας τα εσώρουχα ακράτειας της WEAREVER μπορείτε να προστατεύσετε τα ρούχα σας από το να βραχούν.

Αιτίες

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η ακράτεια ούρων δεν είναι ασθένεια. Είναι ένα σύμπτωμα . Η ακράτεια μπορεί να προκληθεί από τις καθημερινές συνήθειες , προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις ή χρόνια σωματικά προβλήματα . Εάν εμφανίζετε συμπτώματα ακράτειας είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας . Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν στην Αγγλία, 5% με 7% των ανδρών κάτω των 64 ετών και 105 με 20% των ανδρών πάνω από 64 βιώνουν κάποιο είδος ακράτειας. Η WeareverIncotinence δεν προσφέρει απλά ένα προϊόν για εσάς, σας προσφέρει την λύση για το πρόβλημα της ακράτειας ούρων. Υπάρχουν πολλές αιτίες για την ακράτεια στους άντρες.

·         Ο πρησμένος προστάτης είναι μια πολύ κοινή αιτία της ακράτειας στους άνδρες . Ενώ οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να υποφέρουν από ακράτεια , όμως, ένας μεγάλος αριθμός αντρών πάσχει από ακράτεια ούρων. Ο προστάτης είναι ένας αρσενικός αδένας περίπου στο μέγεθος και το σχήμα ενός καρυδιού . Περιβάλλει την ουρήθρα ακριβώς κάτω από την κύστη , εκεί όπου προσθέτει σπέρμα πριν από την εκσπερμάτιση , όπως ορίζεται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Αυτός ο αδένας μεγαλώνει σχεδόν σε όλους άνδρες , καθώς γερνούν και σε ορισμένες περιπτώσεις , η διεύρυνση μπορεί να γίνει ενοχλητική . Καθώς ο προστάτης μεγαλώνει με την ηλικία  αρχίζει να πιέζει την ουρήθρα , η οποία μπορεί συχνά να οδηγηθεί σε τυχαίες διαρροές , καθώς επίσης και να επηρεάσει τη ροή κατά την ούρηση.

·         Ένας άλλος πολύ κοινός παράγοντας για την ακράτεια είναι η εγχείρηση προστάτη . Αμέσως μετά την επέμβαση , οι μύες είναι συχνά προσωρινά ασθενέστεροι, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πιεστική ακράτεια.

·         Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος συχνά προκαλούν μια υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη , η οποία μπορεί να προκαλέσει ακράτεια . Οι λοιμώξεις έχουν την τάση να ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη , που σας προκαλείεπιτακτική ανάγκη για ούρηση. Αυτές οι ορμές έχουν την τάση να οδηγήσουν σε ακράτεια και μπορεί να είναι μια πρώτη προειδοποίηση της ουρολοίμωξης . Κάποια άλλα πιθανά συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου κατά την ούρηση , ή δυσώδη ούρα.

 

·         Το βάρος παίζει επίσης ρόλο στο αν πάσχει κάποιος από ακράτεια. Υπάρχει μια άμεση συσχέτιση ανάμεσα στο να είναι κανείς υπέρβαρος και να έχει ακράτεια, λόγω του επιπλέον βάρους στο μεσαίο τμήμα του κορμού και την άσκηση πίεσης στην ουροδόχο κύστη . Αυτός ο τύπος ακράτειας ταξινομείται στην ακράτεια πίεσης (stressincontinence)

 

·         Προ - υπάρχουσες ιατρικές συνθήκες είναι συχνά αιτίες της ακράτειας , ειδικά εγκεφαλικά επεισόδια , άνοια , νόσο του Πάρκινσον , Αλτσχάιμερ , διαβήτης . Κάθε μία από αυτές τις συνθήκες επηρεάζει το νευρικό σύστημα του σώματός , και διακόπτεται η επικοινωνία του μυαλού με τους μυς τους σώματος.

 

 

Ποιους επηρεάζει η ακράτεια;

Σε αντίθεση με τις γυναίκες , των οποίων η ακράτεια μπορεί να επηρεάσει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες , ακράτεια στους άνδρες επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους άνδρες που πάσχουν από άλλες , προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις . Ωστόσο , νεότερα αγόρια δεν έχουν ανοσία σε ακράτεια . Οι νεότεροι είναι πιο σύνηθες να έχουν νυκτερινή ενούρηση ή ενούρηση , η οποία είναι διαφορετική από ακράτεια , αλλά μπορεί να έχει παρόμοια συμπτώματα .

Οι περισσότεροι άνδρες που πάσχουν από ακράτεια υποφέρουν από πρόσθετα ιατρικά θέματα. Αν πιστεύετε ότι πάσχετε από ακράτεια είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας

Κοινές Θεραπείες και Λύσεις

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μιλήσετε με γιατρό για το πρόβλημα σας και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του. Αφού έχετε μιλήσει με το γιατρό σας και διαπιστώσετε ότι πάσχετε από ακράτεια, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάστασή σας . Τίποτα δεν θα πρέπει να υπερισχύσει από την καθοδήγηση του γιατρού σας. Με όλα αυτά που σας συμβούλευσε ο γιατρός σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε περισσότερο τον εαυτό σας:

Να τρώτε υγιεινά και να γυμνάζεστε. Με σωστή διατροφή και άσκηση μπορείτε βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και να μειώσετε την ακράτεια της πίεσης

Να έχετε προγραμματισμένες ώρες επίσκεψης στην τουαλέτα. Πηγαίνοντας στην τουαλέτα όποτε θέλετε αντί  του να πηγαίνετε όταν έχετε την ανάγκη, μειώνετε το επείγον της επίσκεψης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προγραμματισμένες φορές ούρησης κάθε 2 με 4 ώρες θα σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε την ακράτεια.

Lifestyle (Ζήστε τη ζωή σας)

Μην αφήνετε την ακράτεια να επηρεάσει τη ζωή που θέλετε να ζείτε! Υπάρχουν εκατομμύρια γυναικών που υποφέρουν από ακράτεια και εξακολουθούν να ζουν μια κανονική , φυσιολογική ζωή . Η ακράτεια επηρεάζει τις περισσότερες πτυχές της ζωής σας , αλλά με τη χρήση οποιασδήποτε από τις παραπάνω θεραπείες μπορεί να βελτιώσετε σημαντικά τον τρόπο ζωής σας.

Ταξιδεύοντας

Κατά την προετοιμασία για ένα ταξίδι , υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να προγραμματίσετεαν πάσχετε από ακράτεια . Εάν οποιοδήποτε μέρος του ταξιδιού σας περιλαμβάνει αεροπλάνο ή λεωφορείο , σας συνιστούμε να κάνετε κράτηση νωρίς ζητώντας θέση στο διάδρομο , κοντά σε ένα μπάνιο . Να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας περισσότερα εσώρουχα ακράτειας από ό,τι πιστεύετε ότι χρειάζεστε, για να μην ταλαιπωρηθείτε σε περίπτωση καθυστερήσεων. Ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο πρέπει να σχεδιάζετε διαδρομές που σας προσφέρουν άφθονες ευκαιρίες για διαλείμματα ανάπαυσης .

Επιπλέον , να φοράτε  σκούρα ρούχα για να καλύψετε τυχόν διαρροές, που θα σας φέρουν σε δύσκολη θέση, καθώς και ρούχα που είναι εύκολο να αλλάξετε.

Τι μπορείτε να φοράτε

Όταν πάσχετε από ακράτεια είναι απαραίτητο να προστατεύετε τον εαυτό σας και τα ρούχα σας με εσώρουχα ακράτειας. Η Wearever προσφέρει Επαναχρησιμοποιούμενα Ανδρικά Εσώρουχα  (σλιπ) Ακράτειας που πλένονται για 250 φορές. Αυτά τα εσώρουχα είναι άνετα και χρήσιμα να τα φοράτε με όλα σας τα ρούχα, όπως τα κανονικά σας εσώρουχα. Είναι κατάλληλα για όλες τις δραστηριότητες.

 

Σκεφτείτε κάποιον που πάσχει από ακράτεια

Εάν γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από ακράτεια, είναι σημαντικό να συζητήσετε μαζί του.

Πηγές

Εθνικός Οργανισμός USA για την Ακράτεια

Εθνικό Ίδρυμα USA για τον Καρκίνο του Προστάτη

Εθνικό Ουρολογικό Ινστιτούτο USA 

 

Πίσω