Η ακράτεια ούρων

Τι είναι Ακράτεια Ούρων;
Ένας στους 3 ενήλικες βιώνει το πρόβλημα της ακράτειας κάποια στιγμή στη ζωή του. Ας εξηγήσουμε με απλά λόγια τι είναι η ακράτεια ούρων, και με τι συμπτώματα συναντάται.  Με απλά λόγια, ακράτεια σημαίνει "να μην έχω τον έλεγχο της ουροδόχου κύστεως μου". Η ακούσια απώλεια ούρων που δημιουργεί προβλήματα υγιεινής και κοινωνικότητας. Υπάρχουν διαφορετικά είδη ακράτειας:

  • Η Πιεστική Ακράτεια
  • Η Επιτακτική Ακράτεια. Urge incontinence
  • Η ακράτεια υπερχείλισης. Οverflow incontinence

Πιεστική Ακράτεια ή ακράτεια από προσπάθεια (stress incontinence). Αποτελεί τη συχνότερη μορφή ακράτειας στις γυναίκες, σε περισσότερες από  50% των περιπτώσεων και σε λιγότερο από το 10% των ανδρών και μπορεί να οφείλεται σε:

  • χειρουργική επέμβαση για προβλήματα κύστης ή εντέρων
  • δυσκοιλιότητα
  • παχυσαρκία
  • σήκωμα βαριών αντικειμένων
  • βήξιμο 
  • έλλειψη καλής φυσικής κατάστασης

Δύο επιπλέον αιτίες για την ακράτεια στις γυναίκες είναι η γέννα και η εμμηνόπαυση.
Το κύριο σύμπτωμα της πιεστικής ακράτειας ή από προσπάθεια είναι η απώλεια ούρων κατά την δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων του γέλιου, του βήχα, του φταρνίσματος, του σηκώματος βάρους, την άσκηση. Η απώλεια μπορεί να είναι από μια με δύο σταγόνες ή ένα μικρό ρυάκι ούρων.

Επιτακτική Ακράτεια ή υπερλειτουργική (υπερδραστήρια) κύστη. Είναι το συναίσθημα ότι πρέπει να πάω στην τουαλέτα και πρέπει να πάω τώρα. 
Δυστυχώς στην περίπτωση επιτακτικής ακράτειας δεν προλαβαίνεις να πας στην τουαλέτα από τη στιγμή που νοιώθεις την ανάγκη για ούρηση. Είναι το δεύτερο σε ποσοστό είδος ακράτειας, προβληματίζει 3 στους 10 ενήλικες και μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Το σύμπτωμα αυτό γίνεται εντονότερο σε περιόδους άγχους. Την επιτακτική ακράτεια επιδεινώνουν η καφείνη και το αλκοόλ. 
Οι αιτίες τηςακράτειας λόγω υπερλειτουγικής κύστης είναι νευρολογικές παθήσεις, ουρολοιμώξεις, και για τους άντρες η υπερτροφία του προστάτη.

Ακράτεια Υπερχείλισης (Overflow incontinence). Τα συμπτώματα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν είτε να μη νοιώθετε ότι πρέπει να ουρήσετε είτε όταν το νοιώθετε να είναι πολύ αργά. Στην περίπτωση αυτή η κύστη είναι μόνιμα γεμάτη με ούρα και αδειάζει συνεχώς κι από λίγο.
Η ακράτεια υπερχείλισης συναντάται περισσότερο στους άνδρες κι οφείλεται κυρίως στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, σε νευρολογικά προβλήματα, στο διαβήτη.

ΟΛΙΚΗ ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ

Λειτουργική ακράτεια. Σοβαρό πρόβλημα ακράτειας ούρων αντιμετωπίζουν άτομα που έχουν χρόνια ορθοπεδικά ή νευρολογικά προβλήματα, κάθονται σε αναπηρική καρέκλα,  δεν είναι δυνατόν να φτάσουν στην τουαλέτα την ώρα που έχουν την ανάγκη ή δεν έχουν τη δυνατότητα να καταλάβουν ότι πρέπει να ουρήσουν (νόσος Αlzheimer, άνοια).

Νυκτερινή ενούρηση Κάθε απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια του ύπνου ονομάζεται ενούρηση. Ο ασθενής χάνει ούρα στον ύπνο του και το καταλαβαίνει, μόνο όταν ξυπνήσει.
Η νυχτερινή ενούρηση συναντάται συχνά στην παιδική ηλικία, κι ενώ το παιδί κοιμάται. Το παιδί μπορεί να ελέγχει την κύστη του κατά τη διάρκεια της ημέρας μέχρι την ηλικία των 4 ετών, αλλά αδυνατεί να την ελέγξει κατά τη διάρκεια του ύπνου του.

Νυκτουρία ή νυχτερινη ακρατεια. Είναι η συχνή ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας και συμβαίνει κυρίως σε ενήλικες ή ηλικιωμένους. Η νυκτουρία έχει ως αποτέλεσμα το χάσιμο του ύπνου και τη μείωση της ποιότητας  ζωής, απώλεια μνήμης και  κακή ψυχολογική διάθεση.

Ακράτεια & Υγιεινή
Εάν πάσχετε από ακράτεια, από τη μια σκέφτεστε πόσο άβολο κι ενοχλητικό είναι, κι από την άλλη το θέμα της υγιεινής σας. Όταν τα ούρα έρχονται σε επαφή με το δέρμα, μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα, περιλαμβανομένων του ερεθισμού και της μόλυνσης του δέρματος. Ως εκ τούτου, η υγιεινή της ακράτειας είναι σημαντική. 

Προβλήματα που Δημιουργεί η Ακράτεια Ούρων
Πολύ συχνά, όταν είμαστε αντιμέτωποι με ακράτεια, μπορούμε να προσβληθούμε από μια σειρά από άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την ακράτεια. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η υγρασία παγιδεύεται από το δέρμα μας, και αυτό οδηγεί σε μια σειρά από προβλήματα όπως δερματίτιδα, βακτηριακή λοίμωξη, αποδυνάμωση του δέρματος λόγω της υπερ-υγρασίας, μυκητιασική λοίμωξη κι έκθεση στην αμμωνία των ούρων που καίει το δέρμα.
Αυτά τα προβλήματα προκαλούν ερεθισμό και πόνο και μπορεί να απειλήσουν την υγεία μας. Γι΄αυτούς τους λόγους είναι πολύ σημαντική η υγιεινή της ακράτειας για την υγεία και την άνεση μας. Αν δεν κρατήσουμε τον εαυτό μας καθαρό και στεγνό, το δέρμα μας γίνεται εύθραυστο, και αυτό το καθιστά ευάλωτο για πληγές και μολύνσεις.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ από ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ και ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ 
Για την πρόληψη από τις φλεγμονές και τις λοιμώξεις ακολουθούμε κάποιους απλούς κανόνες υγιεινής:

Αλλάζουμε συχνά τα απορροφητικά προϊόντα ακράτειας που φοράμε
Οι πάνες ή τα εσώρουχα ακράτειας που φοράτε θα πρέπει να αλλάζονται μόλις βραχούν για να μην ερεθιστεί το δέρμα από την υγρασία. Η ποιότητα των εσωρούχων που φοράτε θα πρέπει να είναι τέτοια που να διώχνει την υγρασία μακριά αμέσως, έτσι ώστε, όσο είναι δυνατόν, να μην έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Ευτυχώς τα Γυναικεία και τα Αντρικά Εσώρουχα Ακράτειας Wearever είναι φτιαγμένα με αυτό το χαρακτηριστικό!

Συχνό πλύσιμο 
Όταν έχουμε διαρροή ούρων, δεν πρέπει μόνο να αλλάζουμε πάνα, αλλά επίσης πρέπει να πλένόμαστε την περιοχή για την αποφυγή πιθανού ερεθισμού της ευαίσθητης περιοχής.
Επίσης, πλένουμε τα χέρια μας τακτικά πριν και μετά το άλλαγμα. Έτσι, δεν θα μεταφέρονται βακτήρια στο υπόλοιπο σώμα μας ή στους δικούς μας ανθρώπους.

Χρησιμοποιούμε κρέμα ή αλοιφή που προστατεύει από την υγρασία
Χρησιμοποιώντας μια κρέμα ή αλοιφή θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης του δέρματος στην υγρασία και στην πρόληψη της δερματίτιδας ακράτειας, η οποία μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί μετά την έναρξη της. 

Χρησιμοποιούμε ειδικά καθαριστικά για την Ακράτεια
Όταν πλενόμαστε μόνο με νερό και σαπούνι, μπορεί να δημιουργηθεί ξηρασία στην περιοχή. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε ειδικά καθαριστικά για την ακράτεια, τα οποία έχουν ενυδατικά συστατικά και ισορροπημένο pH.

Μιλάμε με τον Ουρολόγο μας ή άλλο ειδικό γιατρό για την Ακράτεια
Η Ακράτεια Ούρων συχνά είναι θεραπεύσιμη, γι΄αυτό είναι σωστό να επικοινωνούμε με τον γιατρό για το πρόβλημα. Μπορεί να μας δώσει θεραπεία, οδηγίες διατροφής, ή οτιδήποτε μπορεί να αντιμετωπίσει ή να ανακουφίσει από τα συμπτώματα. Η ακράτεια ούρων είναι ένα κοινό πρόβλημα και δεν θα πρέπει να ντρεπόμαστε να μιλήσουμε στον ειδικό γιατρό, τον ουρολόγο μας.

Πηγές:
Εθνικός Οργανισμός για την Ακράτεια
Εθνικό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Προστάτη
Εθνικό Ουρολογικό Ινστιτούτο 

 

Πίσω