Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες

Συμπτώματα & Αιτίες της Ακράτειας στις Γυναίκες

Συμπτώματα

H ακράτεια των ούρων στις γυναίκες είναι η ανικανότητα του ατόμου να ελέγχει την κύστη του. Καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, η γυναίκα που δεν πάσχει από ακράτεια πρέπει να ουρήσει τέσσερις με οκτώ φορές. Αυτός ο αριθμός μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την ποσότητα των υγρών που πίνει, καθώς και την ποσότητα των τροφίμων που τρώει όλη την ημέρα. Η γυναίκες που πάσχουν από ακράτεια θα έχουν την ανάγκη της τουαλέτας πιο συχνά. Επίσης όσες υποφέρουν από ακράτεια αντιμετωπίζουν περιστασιακές διαρροές, ενώ άλλες μπορούν να βρέχουν πιο συχνά τα ρούχα τους.
Φορώντας τα εσώρουχα ακράτειας της WEAREVER μπορείτε να προστατεύεστε από το ανεπιθύμητο λέρωμα στα ρούχα σας.

Αιτίες
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η ακράτεια ούρων δεν είναι ασθένεια. Είναι ένα σύμπτωμα. Η ακράτεια στις γυναίκες μπορεί να προκληθεί από τις καθημερινές συνήθειες, προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις ή χρόνια σωματικά προβλήματα. Εάν εμφανίζετε συμπτώματα ακράτειας είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται από ακράτεια ούρων και οι περισσότεροι είναι γυναίκες. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, η ακράτεια επηρεάζει 28% των γυναικών ηλικίας 30 έως 39 ετών, 41 % των ηλικιών 40 έως 49, και σχεδόν το ήμισυ όλων των γυναικών 50 ετών και άνω!

Μία από τις πιο συχνές αιτίες είναι η αποδυνάμωση των μυών της πυέλου. Ο πυελικός μυς είναι υπεύθυνος να διατηρεί την ουρήθρα κλειστή όλη την ημέρα. Όταν αυτός ο μυς εξασθενεί, δεν μπορεί να την ελέγξει, πράγμα που οδηγεί σε διαρροή.
Εγκυμοσύνη. Μια άλλη κοινή αιτία της ακράτειας στις νεότερες γυναίκες είναι η εγκυμοσύνη. Αφού γεννηθεί το παιδί τους, πολλές νέες μητέρες βιώνουν την ακράτεια. Ο συνδυασμός των ορμονικών αλλαγών, η πίεση στην ουροδόχο κύστη και η διάρκεια του τοκετού μπορεί να αποδυναμώσει τον πυελικό μυ οδηγώντας σε ακράτεια.
Εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση είναι μια άλλη κοινή αιτία για την ακράτεια στις γυναίκες. Η αλλαγή των ορμονών επηρεάζουν τους μύες γύρω από την πύελο.
Το βάρος. Το βάρος γυναίκας παίζει επίσης ρόλο στην ακράτεια των γυναικών. Υπάρχει μια άμεση συσχέτιση ανάμεσα στο να είναι κανείς υπέρβαρος και να έχει ακράτεια, λόγω του επιπλέον βάρους στο μεσαίο τμήμα του κορμού και την άσκηση πίεσης στην ουροδόχο κύστη. Αυτός ο τύπος ακράτειας ταξινομείται στην ακράτεια πίεσης (stress incontinence).

Ακράτεια ούρων στις Νέες Γυναίκες και Νέες Μητέρες.
Ενώ η ακράτεια στις γυναίκες είναι πιο έντονη στην ηλικία άνω των 50, οι περισσότερες νέες μητέρες τείνουν να υποφέρουν περιστασιακά από ακράτεια για αρκετές εβδομάδες μετά τον τοκετό. Εκτιμάται ότι 15% - 25% των γυναικών κάτω των 60 αντιμετωπίζουν επίσης ακράτεια ούρων. Για αυτές τις γυναίκες, η ακράτεια προκαλείται από την για 9 μήνες πίεση στη μήτρα που αποδυναμώνει τους μύες της πυέλου. Αυτό που βιώνουν αυτές οι γυναίκες ονομάζεται «ακράτειας πίεσης» η οποία μπορεί να συμβεί κατά την άσκηση, το γέλιο, το φτέρνισμα ή κατά τη σεξουαλική πράξη.

Εμμηνόπαυση & Ακράτεια Ούρων στις Γυναίκες.
Μεταξύ 25% - 45% των γυναικών πάσχουν από ακράτεια ούρων, και οι περισσότερες από αυτές είναι ηλικίας άνω των 50 ετών.  Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, το επίπεδο των οιστρογόνων, θα μειωθεί σημαντικά στις γυναίκες και θα συνεχίσει να μειώνεται σε όλο το υπόλοιπο της ζωής τους. Τα οιστρογόνα βοηθούν να διατηρούνται η κύστη κα η ουρήθρα υγιείς και δυνατές. Με την πτώση των οιστρογόνων οι μύες της πυέλου αποδυναμώνουν και αυτό οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο διαρροής της ουροδόχου κύστης. Ακριβώς επειδή η ακράτεια είναι κοινή, δε σημαίνει ότι θα πρέπει και να εγκατασταθεί! Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ενισχυθούν οι πυελικοί μύες και να αποκατασταθεί έστω μερικώς η εγκράτεια.

Αντιμετώπιση & Λύσεις.
Το πιο σημαντικό είναι να μιλήσουμε με ουρολόγο - γιατρό για το πρόβλημα και να ακολουθήσουμε τις συμβουλές του. Αφού διαπιστωθεί ότι πάσχουμε από ακράτεια, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την αντιμετώπιση και την βελτίωση της κατάστασης.
Οι παρακάτω συμβουλές και πρακτικές αντιμετώπισης της ακράτειας σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν ή υπερισχύουν της καθοδήγησης του ουρολόγου.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης στους μύες της πυέλου

Υγιεινή Διατροφή & Γυμναστική. Η σωστή διατροφή και η άσκηση βελτιώνουν την φυσική μας κατάσταση. Είναι σημαντικοί παράγοντες αντιμετώπισης της "ακράτειας πίεσης". 

Τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα. Πηγαίνοντας στην τουαλέτα όποτε θέλετε -αντί του όταν έχουμε ανάγκη- μειώνουμε το επείγον της επίσκεψης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προγραμματισμένες φορές ούρησης κάθε 2 με 4 ώρες βοηθούν να ανακουφιστούμε από την ακράτεια.

Lifestyle (Ζήστε τη ζωή σας)
Μην αφήνετε την ακράτεια να επηρεάσει τη ζωή που θέλετε να ζείτε! Εκατομμύρια γυναίκες υποφέρουν από ακράτεια ούρων και εξακολουθούν να ζουν μια κανονική, φυσιολογική ζωή. Η ακράτεια επηρεάζει τις περισσότερες πτυχές της ζωής μας, αλλά με τη χρήση οποιασδήποτε από τις παραπάνω θεραπείες βελτιώνουμε σημαντικά τον τρόπο ζωής μας.

Ταξιδεύοντας
Κατά την προετοιμασία για ένα ταξίδι, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να προγραμματίσετε αν πάσχετε από ακράτεια. Εάν οποιοδήποτε μέρος του ταξιδιού περιλαμβάνει αεροπλάνο ή λεωφορείο, συνιστούμε να κάνετε κράτηση νωρίς ζητώντας θέση στο διάδρομο ή κοντά σε τουαλέτα. Να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας περισσότερα εσώρουχα ακράτειας από ό,τι πιστεύετε ότι χρειάζεστε, για να μην ταλαιπωρηθείτε σε περίπτωση καθυστερήσεων. Ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο πρέπει να σχεδιάζετε διαδρομές που σας προσφέρουν άφθονες ευκαιρίες για διαλείμματα ανάπαυσης.
Επιπλέον, να φοράτε  σκούρα ρούχα για να καλύψετε τυχόν διαρροές, που θα σας φέρουν σε δύσκολη θέση, καθώς και ρούχα που είναι εύκολο να αλλάξετε.

Τι μπορείτε να φοράτε
Όταν πάσχετε από ακράτεια είναι απαραίτητο να προστατεύετε τον εαυτό σας και τα ρούχα σας με εσώρουχα ακράτειας. Η Wearever προσφέρει Επαναχρησιμοποιούμενα Εσώρουχα Ακράτειας που πλένονται για πάνω από 200 φορές. Αυτά τα εσώρουχα είναι άνετα και χρήσιμα να τα φοράτε με όλα σας τα ρούχα, όπως τα κανονικά σας εσώρουχα. Είναι κατάλληλα για όλες τις δραστηριότητες.


Διεθνείς Πηγές
- National Association for Continence  Εθνικός Οργανισμός για την Ακράτεια (USA)
- National Kidney and Urologic Diseases Eθνικός Οργανισμός Νεφρικών και Ουρολογικών Παθήσεων (USA)
Urinary Incontinence in Women Ακράτεια Ούρων στις Γυναίκες (USA

Πίσω