Η ακράτεια στις γυναίκες

Συμπτώματα

H ακράτεια των ούρων είναι η ανικανότητα του ατόμου να ελέγχει την κύστη του. Καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάποιος που δεν πάσχει από ακράτεια πρέπει να ουρήσει τέσσερις με οκτώ φορές. Αυτός ο αριθμός μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την ποσότητα των υγρών που πίνει, καθώς και την ποσότητα των τροφίμων που τρώει όλη την ημέρα . Κάποιος που πάσχει από ακράτεια θα έχει την ανάγκη να πάει στην τουαλέτα πιο συχνά. Συχνά , όσοι υποφέρετε από ακράτεια θα έχετε αντιμετωπίσει περιστασιακές διαρροές, ενώ άλλοι μπορεί να βρέχετε πιο συχνά τα ρούχα σας. Φορώντας τα εσώρουχα ακράτειας της WEAREVER μπορείτε να προστατεύσετε τα ρούχα σας από το να βραχούν.

Αιτίες

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η ακράτεια ούρων δεν είναι ασθένεια. Είναι ένα σύμπτωμα . Η ακράτεια μπορεί να προκληθεί από τις καθημερινές συνήθειες , προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις ή χρόνια σωματικά προβλήματα . Εάν εμφανίζετε συμπτώματα ακράτειας είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας . Πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται από ακράτεια ούρων και οι περισσότεροι είναι γυναίκες . Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον , η ακράτεια επηρεάζει 28 % των γυναικών ηλικίας 30 έως 39 , 41 % των ηλικιών 40 έως 49 , και σχεδόν το ήμισυ όλων των γυναικών 50 ετών και άνω !

 

·         Μία από τις πιο συχνές αιτίες είναι η αποδυνάμωση των μυών της πυέλου . Ο πυελικός μυς είναι υπεύθυνος να διατηρεί την ουρήθρα κλειστή όλη την ημέρα Όταν αυτό μυς εξασθενεί , δεν μπορεί να την ελέγξει , πράγμα που οδηγεί σε διαρροή .

·         Μια άλλη κοινή αιτία της ακράτειας στις νεότερες γυναίκες είναι η εγκυμοσύνη  Αφού γεννηθεί το παιδί τους, πολλές νέες μητέρες βιώνουν την ακράτεια . Ο συνδυασμός των ορμονικών αλλαγών , η πίεση στην ουροδόχο κύστη και η διάρκεια του τοκετού μπορεί να αποδυναμώσει τον πυελικό μυ οδηγώντας σε ακράτεια .

  • Η εμμηνόπαυση είναι μια άλλη κοινή αιτία για την ακράτεια στις γυναίκες. Η αλλαγή των ορμονών επηρεάζουν τους μύες γύρω από την πύελο.

·         Το βάρος μιας γυναίκας παίζει επίσης ρόλο στο αν πάσχει από ακράτεια. Υπάρχει μια άμεση συσχέτιση ανάμεσα στο να είναι κανείς υπέρβαρος και να έχει ακράτεια, λόγω του επιπλέον βάρους στο μεσαίο τμήμα του κορμού και την άσκηση πίεσης στην ουροδόχο κύστη . Αυτός ο τύπος ακράτειας ταξινομείται στην ακράτεια πίεσης (stressincontinence)

Ακράτεια ούρων στις Νέες Γυναίκες και Νέες Μητέρες

Ενώ η ακράτεια είναι πιο έντονη με τις γυναίκες πάνω από την ηλικία των 50 , οι περισσότερες νέες μητέρες τείνουν να υποφέρουν από ακράτεια για αρκετές εβδομάδες μετά τον τοκετό . Εκτιμάται ότι 15 % έως 25 % των γυναικών κάτω των 60 ασχολούνται επίσης με ακράτεια ούρων. Για αυτές τις γυναίκες , η ακράτεια προκαλείται από των 9 μηνών πίεση στη μήτρα που αποδυναμώνει τους του μύες της πυέλου . Αυτό που βιώνουν αυτές οι γυναίκες ονομάζεται «ακράτειας της πίεσης» η οποία μπορεί να συμβεί κατά την άσκηση, το γέλιο, το φτέρνισμα ή κατά τη σεξουαλική πράξη.

 

 

Ακράτεια ούρων στις Μετά την Εμμηνόπαυση Γυναίκες

Μεταξύ 25 % -45 % των γυναικών πάσχουν από ακράτεια ούρων , και οι περισσότερες από αυτές είναι ηλικίας άνω των 50 ετών.  Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, το επίπεδο των οιστρογόνων , θα μειωθεί σημαντικά στις γυναίκες και θα συνεχίσει να μειώνεταισε όλο το υπόλοιπο της ζωής τους . Τα οιστρογόνα βοηθούν να διατηρούνται η κύστη κα η ουρήθρα υγιείς και δυνατές. Με την πτώση των οιστρογόνων οι μύες της πυέλου αποδυναμώνουν και αυτό οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο διαρροής της ουροδόχου κύστης. Ακριβώς επειδή η ακράτεια είναι κοινή, δε σημαίνει ότι θα πρέπει και να εγκατασταθεί! Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τους πυελικούς μυες σας και να ανακτήσετε μερική εγκράτεια.

Κοινές Θεραπείες και Λύσεις

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μιλήσετε με γιατρό για το πρόβλημα σας και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του. Αφού έχετε μιλήσει με το γιατρό σας και διαπιστώσετε ότι πάσχετε από ακράτεια, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάστασή σας . Τίποτα δεν θα πρέπει να υπερισχύσει από την καθοδήγηση του γιατρού σας. Με όλα αυτά που σας συμβούλευσε ο γιατρός σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε περισσότερο τον εαυτό σας:

Να κάνετε ασκήσεις που ενισχύουν τους μύες της πυέλου (ασκήσεις kegel) https://www.greengreen.gr/product/998649/super-kegel-organo-gymnastikis-se-gloytoys-kai-kolpikoys.html

Να τρώτε υγιεινά και να γυμνάζεστε. Με σωστή διατροφή και άσκηση μπορείτε βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και να μειώσετε την ακράτεια της πίεσης

Να έχετε προγραμματισμένες ώρες επίσκεψης στην τουαλέτα. Πηγαίνοντας στην τουαλέτα όποτε θέλετε αντί  του να πηγαίνετε όταν έχετε την ανάγκη, μειώνετε το επείγον της επίσκεψης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προγραμματισμένες φορές ούρησης κάθε 2 με 4 ώρες θα σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε την ακράτεια.

Lifestyle (Ζήστε τη ζωή σας)

Μην αφήνετε την ακράτεια να επηρεάσει τη ζωή που θέλετε να ζείτε! Υπάρχουν εκατομμύρια γυναικών που υποφέρουν από ακράτεια και εξακολουθούν να ζουν μια κανονική , φυσιολογική ζωή . Η ακράτεια επηρεάζει τις περισσότερες πτυχές της ζωής σας , αλλά με τη χρήση οποιασδήποτε από τις παραπάνω θεραπείες μπορεί να βελτιώσετε σημαντικά τον τρόπο ζωής σας.

Ταξιδεύοντας

Κατά την προετοιμασία για ένα ταξίδι , υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να προγραμματίσετεαν πάσχετε από ακράτεια . Εάν οποιοδήποτε μέρος του ταξιδιού σας περιλαμβάνει αεροπλάνο ή λεωφορείο , σας συνιστούμε να κάνετε κράτηση νωρίς ζητώντας θέση στο διάδρομο , κοντά σε ένα μπάνιο . Να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας περισσότερα εσώρουχα ακράτειας από ό,τι πιστεύετε ότι χρειάζεστε, για να μην ταλαιπωρηθείτε σε περίπτωση καθυστερήσεων. Ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο πρέπει να σχεδιάζετε διαδρομές που σας προσφέρουν άφθονες ευκαιρίες για διαλείμματα ανάπαυσης .

Επιπλέον , να φοράτε  σκούρα ρούχα για να καλύψετε τυχόν διαρροές, που θα σας φέρουν σε δύσκολη θέση, καθώς και ρούχα που είναι εύκολο να αλλάξετε.

Τι μπορείτε να φοράτε

Όταν πάσχετε από ακράτεια είναι απαραίτητο να προστατεύετε τον εαυτό σας και τα ρούχα σας με εσώρουχα ακράτειας. Η Wearever προσφέρει Επαναχρησιμοποιούμενα Εσώρουχα Ακράτειας που πλένονται για 250 φορές και μπορείτε να τα βρείτε όλα στο www.greengreen.gr.  Αυτά τα εσώρουχα είναι άνετα και χρήσιμα να τα φοράτε με όλα σας τα ρούχα, όπως τα κανονικά σας εσώρουχα. Είναι κατάλληλα για όλες τις δραστηριότητες.

 

 

 

 

Πίσω