Καθαριότητα σε βάθος χωρίς χημικά...Γίνεται;

Ένα από τα βασικότερα μελήματα ενός νοικοκυριού είναι η σε βάθος καθαριότητα του σπιτιού.  Ο χώρος που κατοικούμε πρέπει να φροντίσουμε να είναι πάντα καθαρός, καθώς η υγιεινή στο σπίτι μπορεί να αποτρέψει αλλεργίες, ασθένειες και γενικότερα προβλήματα υγείας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο φροντίζουμε το σπίτι μας να είναι πάντα γεμάτο με απορρυπαντικά και καθαριστικά, τα οποία χρησιμοποιούμε σχεδόν σε καθημερινή βάση. 

Ποιές είναι όμως οι επιπτώσεις των χημικών καθαριστικών στην υγεία μας; 

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα χημικά καθαριστικά που βρίσκονται στο σπίτι μας και με τα οποία ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή, είναι ιδιαιτερα επιβλαβή για την υγεία μας. Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν ουσίες όπως το τρικλοζάν, τοξικές ουσίες και αμμωνία, που μπορούν να προκαλέσουν ορμονολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες, δερματοπάθειες και σε περίπτωση χρόνιας και εκτεταμένης έκθεσης, μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε καρκινοπάθειες. Η χλωρίνη, τα αντιβακτηριακά καθαριστικά και οι λιποκαθαριστές ενώ καθαρίζουν σε βάθος, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς περισσότερο επιβλαβή για την υγεία μας παρά ωφέλιμα για την καθαριότητα. 

Ποιές είναι οι επιπτώσεις των χημικών καθαριστικών στο περιβάλλον; 

Επιπροσθέτως, τα χημικά καθαριστικά είναι ιδιαίτερα βλαβερά για το περιβάλλον και την θαλάσσια ζωή καθώς δεν διασπώνται εύκολα (η χλωρίνη χρειάζεται 500 χρόνια για να διασπαστεί) και δεν αποβάλλονται από τους ζωντανούς οργανισμούς. Το αποτέλεσμα αυτού είναι τα χημικά απόβλητα να εισχωρούν σε όλα τα είδη θαλάσσιας ζωής, τα οποία με την σειρά τους καταλήγουν στο πιάτο μας, άρα και στον οργανισμό μας. Οι έρευνες δείχνουν πως στην Ελλάδα η κατάσταση με τα οικιακά απόβλητα είναι αρκετά σοβαρή. Πιο συγκεκριμένα ο Σαρωνικός κάθε χρόνο δέχεται περίπου 200.000 τόνους από απόνερα, με απορρυπαντικά που δεν διασπώνται και τελικά καταλήγουν στο στομάχι μας. Γιατί λοιπόν να μην βάλουμε και την καθαριότητα του σπιτιού μας στην λίστα με τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε χωρίς να βλάπτεται το περιβαλλον, απλά και μόνο αλλάζοντας κάποιες συνήθειες; 

Ποιά είναι τα φυσικά συστατικά με τα οποία μπορούμε να καθαρίσουμε το σπίτι μας με οικολογικό τρόπο;

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως το λεμονι, η σόδα και το ξύδι είναι τα απόλυτα φυσικά καθαριστικά και μπορουν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και συνδυαστικά. Είναι πολύ οικονομικά, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το μέσο ελληνικό νοικοκυριό ξοδεύει 1300 ευρώ ετησίως για αγορά προϊόντων καθαρισμού. Επιπλέον, τα φυσικά καθαριστικά δεν βλάπτουν την υγεία μας και ούτε και το περιβάλλον. Μπορείτε να τα βρείτε παντού και να τα χρησιμοποιείτε όσο συχνά θέλετε. 

Οικολογικά καθαριστικά πανιά με μικροϊνες 

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην καθαριότητα του σπιτιού σας, σκεφτείτε να αλλαξετε τις απλές σφουγγαρίστρες σας με σφουγγαρίστρες με ύφασμα από μικροΐνες, που κλειδώνει την βρωμιά και καθαρίζει ακόμα και χωρίς καθόλου καθαριστικά. Η εταιρεία Nova, προσφέρει μια σειρά από προϊόντα με μικροΐνες και έρχεται να λύσει τα χέρια της κάθε νοικοκυράς, καθώς καθαρίζουν τέλεια τις επιφάνειες ακόμα και μόνο με νερό. Πιο συγκεκριμένα μπορείτε να βρείτε ειδικά πανιά για τις γυάλινες επιφάνειες που δεν αφήνει χνούδια και γραμμές, σούπερ ανθεκτικές σφουγγαρίστρες που καθαρίζουν τέλεια όλων των ειδών τα πατώματα, και πανιά που μπορούν να καθαρίσουν οποιαδήποτε επιφάνεια.  Ξαναπλενονται και γίνονται σαν καινούργιες. 

Φροντίστε την υγιεινή του σπιτιού σας φυσικά και σούπερ οικονομικά. 

                   

Tip:

Σε ένα ψεκαστήρι, βάλτε λίγο βραστό νερό, τον χυμό από ένα λεμόνι, δυο κουταλιές ξύδι και μια κουταλιά σόδα. Ανακατέψτε και ψεκάστε στις επιφάνειες που θέλετε να καθαρίσετε. Για πιο ωραία μυρωδιά, βάλτε μέσα στο μπουκάλι δύο φύλλα μέντας. 

 

 
Πίσω