Ακράτεια του στρες

Τι είναι

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι και βαθμοί ακράτειας ή η ακούσια διαρροή ούρων. Ο πιο συνηθισμένος τύπος ακράτειας στις γυναίκες - και ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους ακράτειας γενικά- είναι η ακράτεια εξ’ αιτίας του άγχους(stress).  Η ακράτεια του άγχους εμφανίζεται όταν μια μικρή ποσότητα ούρων διαφεύγει κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας που ασκεί πίεση στην κύστη όπως βήξιμο, φτάρνισμα ή σήκωμα από θέση.
Ας ρίξουμε όμως μια πιο προσεκτική ματιά στην ακράτεια του στρες και τις αιτίες που την προκαλούν.

Αιτίες

Υπάρχουν διάφορες αιτίες  που μπορούν να προκαλέσουν ακράτεια, αλλά οι πιο συνηθισμένες  είναι οι αλλαγές στο σώμα - ειδικά σε μια γυναίκα  όπως ο τοκετός, η εμμηνόπαυση και η εμμηνόρροια που  έχουν την τάση να προσκρούουν στους μύες γύρω από την ουροδόχο κύστη. Και όταν οι μύες γύρω από την ουροδόχο κύστη αποδυναμωθούν, τα ούρα είναι πιο πιθανό να διαρρεύσουν.
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ακράτεια στο στρες είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ο χρόνιος βήχας.

Πώς αντιμετωπίζεται:


Οι περισσότερες περιπτώσεις ακράτειας από άγχος είναι διορθωτικές ή, κατά το χειρότερο, διαχειρίσιμες.  Εδώ είναι μια ματιά σε μερικούς τρόπους για τη διαχείριση και τη θεραπεία της ακράτειας από το στρες:
• Ασκήσεις Kegel: Αυτοί οι τύποι ασκήσεων έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύουν τους μυς που στηρίζουν την ουροδόχο κύστη, με αποτέλεσμα είτε να μειωθούν είτε να εξαλειφθούν διαρροές. Οι ασκήσεις Kegel ή οι μύες του πυελικού εδάφους, όπως επίσης συνήθως αναφέρονται,  είναι απλές και στόχο έχουν τη σύσπαση των μυών του πυελικού εδάφους .
• Απώλεια βάρους: Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ως ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ακράτεια του στρες, διότι το υπερβολικό βάρος ασκεί υπερβολική πίεση στους μυς της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα να προκαλείται διαρροή. Ως εκ τούτου, η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή τον τερματισμό των συμπτωμάτων.
• Υπολογισμός επισκέψεων της τουαλέτας για ούρηση:  Μετρήστε πόσες φορές ουρείτε και τον μεταξύ τους χρονική απόσταση, καθώς και κάθε πότε έχετε ακούσια απώλεια ούρων. Με βάση αυτά τα δεδομένα, μπορείτε στη συνέχεια να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την τουαλέτα σε κατάλληλα διαστήματα για να αποφύγετε τη διαρροή.
• Εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης:  Αυτό συνίσταται στην καθυστέρηση της ούρησης όταν νοιώσετε την ανάγκη για τουαλέτα.  Απλά περιμένετε λίγο περισσότερο, πριν ουρήσετε, έτσι  εκπαιδεύετε την ουροδόχο κύστη και ενισχύετε τους μυς της.
 

Υπάρχουν τρόποι για να διαχειριστείτε την ακράτεια από το στρες, ίσως η πιο συνηθισμένη εκ των οποίων περιλαμβάνει τα εσώρουχα ακράτειας. Για να μην ταλαιπωρείστε ψυχολογικά και οικονομικά  με τις πάνες των ενηλίκων, τα εσώρουχα ακράτειας είναι διακριτικά, άνετα και πλένονται.

Επειδή έχετε ακράτεια  δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να ζήσετε τη ζωή που σας αξίζει.  Απλώς μπορεί να πάρει λίγο χρόνο και μια πρόσθετη προσπάθεια για να το διορθώσετε ή να το διαχειριστείτε. Δεν είστε οι μόνοι.

Πίσω